China voor Dummies

China is vandaag de tweede economie ter wereld. En morgen misschien wel de eerste. Het heeft splinternieuwe snelwegen, hogesnelheidstreinen, de meeste hoogbouw ter wereld. Het land wordt rijker en machtiger. Het koopt overal in de wereld grondstoffen en bedrijven, van Nederland tot Australië, van olievelden tot wijngaarden.

Chinezen worden zichtbaarder, invloedrijker en zelfbewuster. Ze dragen Prada-tassen en Chopard horloges, rijden Porsches en Volvo’s. Ze hebben in de VS of Australie gestudeerd, houden van design-keukens en kopen organische groenten. Ze protesteren tegen de komst van een nieuwe fabriek nabij hun woonwijk en ventileren hun meningen op internet.

Wie zijn de nieuwe Chinezen in het dagelijks leven?
Wat denken ze, wat doen ze?
Zijn ze tevreden met het huidige China? Gelukkig? Optimistisch?

In China voor Dummies gaan Emma en Lin, twee Nederlandse vriendinnen in Shanghai, back to basics. Ze doen verslag van het wel en wee van Chinezen in de hipste en rijkste stad van China.

Emma woont al ruim acht jaar in Shanghai, Lin is van Chinese afkomst en woont er sinds twee jaar. Het duizelt hen nog dagelijks. Wat gebeurt er allemaal? En waarom?

Emma en Lin gaan de straat op en vragen mensen naar hun geluk en ongeluk, hun voorkeuren en verlangens, hun gewoontes en ergernissen.

Door Petra Quaedvlieg en Yilan Yuen

Yilan Yuen is fotograaf. Ze woont en werkt in Shanghai sinds 2010. Eerder fotografeerde ze voor de Volkskrant, Volkskrant Magazine en Nieuwe Revu. Onlangs was haar werk te zien in galerie AroundSpace in Shanghai.

 

Een voorproefje uit het project China voor Dummies met fotografe Yilan Yuen:

[klik op het plaatje om een leesbare versie te zien…]