Rattenvanger Hu boert goed

[De Pers, 29 april 2009]

Meer dan duizend ratten vangt hij elke maand in Shanghai. In restaurants, hotels, supermarkten en kantines. Rattenvanger Hu Chuanjin boert goed de laatste tijd. Veel horeca-gelegenheden en supermarkten zijn begonnen aan hun grote voorjaarsschoonmaak. Ze moeten wel: met het oog op de Wereldtentoonstelling, volgend jaar in Shanghai, maakt de gemeente ernst met strengere controles op hygiene. Dat is wel nodig ook. Bekende Shanghaise supermarkten als Lianhua en Lotus bleken na controle niet aan de normen te voldoen; de inspecteurs vonden rattensporen in de magazijnen, rond de kassa’s en op brandblusapparaten.

Voor Hu Chuanjin – strak in het kostuum, het haar fris geknipt – betekent het werk aan de winkel. Hu is een 48-jarige arbeidsmigrant uit Anhui, de arme boerenprovincie grenzend aan Shanghai. Tien jaar geleden nam hij de bus naar de miljoenenstad, waar hij ging werken als voedselleverancier voor restaurants en hotels. Op een dag klaagde een klant, een restauranteigenaar, dat hij gek werd van de ratten in zijn pand. Hij vroeg Hu of hij soms een efficiente methode wist om van het ongedierte af te komen. Hu vertelde hem hoe ze dat vroeger in zijn dorp in Anhui aanpakten: ze legden een circuit van stroomdraad aan, waarmee de ratten geelektrokuteerd werden. De methode was echter in onbruik geraakt; er werden niet alleen ratten mee gedood, maar soms ook kinderen die de draad per ongeluk aanraakten.

Hu zette de oude methode in bij zijn klant, ving meer dan tien ratten en realiseerde zich dat hij goud in handen had. Een oud-klasgenoot uit Anhui, een slimme jongen die aan een technische hogeschool was gaan studeren, paste het voltage aan en maakte het systeem veilig voor gebruik. Zo werd Hu’s firma in rattenbestrijding geboren. Hij heeft nu zo’n honderd restaurants als klant en elke week komt er wel eentje bij.

[terug naar beginpagina]
[terug naar overzicht columns China]