De schoen

[De Pers, 11 februari 2009]

Hij stond erbij en hij keek ernaar: Wen Jiabao, de Chinese premier die als tweede wereldleider een schoen naar z’n hoofd gegooid kreeg. Dat gebeurde verleden week, in het auditorium van de universiteit van Cambridge. Wen was in Engeland op bezoek om de economische koers van beide landen te bespreken en als afsluiting hield hij een praatje aan het gerenommeerde instituut.

Terwijl Wen sprak, begon iemand in het publiek te roepen: ‘Het is een schandaal! Hoe kan deze universiteit zichzelf prostitueren met deze dictator?’ De jongeman – een westerling – blies op een fluitje, trok z’n schoen uit en gooide die naar Wen.

De schoen miste. Hij belandde een meter verder, schuin achter de Chinese premier. Veiligheidspersoneel kwam in actie en raapte de schoen op, de schoengooier werd in de kraag gevat en riep nog: ‘Kom in opstand! Protesteer!’ Terwijl hij werd weggevoerd, klonk uit de zaal, voor een groot deel gevuld met Chinese studenten, een verontwaardigd: ‘Schaam je! Schaam je!’

Wen bleef onberoerd. Voor wie hem niet kent: zijn op elkaar geperste lippen geven de Chinese premier de schijn van een eeuwige glimlach. Hij heeft iets weg van een goedaardige schildpad, maar hij lijkt ook op wethouder Hekking – dat stijve, maar ijdele tv-typetje van Kees van Kooten uit Koot&Bie. Wen maakt, kort gezegd, een goedige en wat komieke indruk. In China is hij een beetje een volksheld: de leider die steeds ter plekke is, die schoolkinderen over de bol aait, ziekenhuizen bezoekt, water sproeit over dorre akkers.

Helaas bleek Wen toch geen gevoel voor humor te hebben. Hij wachtte schildpadachtig – zijn hoofd bewegend met met miniscule knikjes – tot het gedoe voorbij was. Toen zei hij bloedserieus: ‘Leraren en studenten, de vriendschap tussen het Chinese en het Britse volk kan niet verstoord worden door dergelijke vuile streken.’

Wat een gemiste kans. Wat zou de PR van China er geweldig van geprofiteerd hebben als hij een reactie a la Bush had laten zien. De oud-Amerikaanse president kreeg in december een schoen naar z’n hoofd van een Iraakse journalist in Bagdad. Bush dook bliksemsnel weg en merkte vervolgens laconiek op: ‘It was a size ten.’ Met de Olympische Spelen in Peking nog vers in het geheugen had Wen een leuke toespeling kunnen maken op de slechte worp van de schoengooier.

Maar een Chinese leider kan geen gezichtverlies riskeren. Wens toespraak werd in China live uitgezonden, maar de knoppen gingen verschrikt om toen de schoengooier begon te schreeuwen. Terug naar de studio.

[terug naar beginpagina]
[terug naar overzicht columns China]