93 miljoen keer Wang

[De Pers, 16 juli 2008]

Mijnheer Wang! Als op een Chinees vliegveld die naam wordt omgeroepen snelt een hele groep mensen naar de informatiebalie, waar ze allemaal gaan dringen en roepen. Gevolg van het feit dat zoveel Chinezen dezelfde naam hebben. Wang staat aan de top, 93 miljoen mensen hebben die achternaam in China. Op de tweede plaats komt Li, goed voor 92 miljoen, gevolgd door Zhang, Chen en Liu. Deze ‘Grote Vijf’ dekken samen een kwart van de Chinese bevolking van 1.3 miljard. Circa 350 miljoen mensen heten dus Wang, Li, Zhang, Chen of Liu. Dat is alsof de helft van de Europese bevolking maar vijf namen heeft. Nederlanders en Belgen heten allemaal Jansen, de Fransen allemaal Dubois.

De overige driekwart Chinezen, zeg maar een miljard, deelt zo’n vijfhonderd namen met elkaar. Daarvan komen honderd het meest voor. Een Chinese uitspraak luidt: ‘Zhang San Li Si’ en betekent zoiets als ‘elke Jan, Piet of Klaas’, te gebruiken in een zin als ‘elke Zhang, San, Li, Si denkt tegenwoordig dat hij geld kan verdienen in onroerend goed’.

Chinese ambtenaren klagen al jaren dat het zo niet langer gaat. Er zijn zoveel naamsverwisselingen dat ze de godganse dag bezig zijn misverstanden uit de weg te ruimen. Kranten berichten met regelmaat over persoonsverwisselingen met nare gevolgen. Fouten in ziekenhuisoperaties, verkeerde banktransacties en arrestaties die een vergissing blijken. Verleden week werd een man die Fan Xiaohua heet gemolesteerd, omdat hij de naamgenoot was van een Fan Xiaohua die geld had verdiend aan een handel in tenten die bedoeld waren voor hulp in het aardbevingsgebied in de provincie Sichuan.

Het helpt ook niet dat zoveel ouders dezelfde voornamen voor hun kinderen kiezen, vooral voor jongens, zoals Yong (dapper), Gang (sterk) of Jun (leger). Verleden jaar stelde het Ministerie van Openbare Veiligheid een wetswijziging voor, zodat kinderen niet alleen de achternaam van hun vader of moeder kunnen aannemen, maar ook een combinatie van de twee. Vader Wang en moeder Li zouden hun kind dan de achternaam Wangli of Liwang kunnen geven. Dat zou duizenden nieuwe familienamen opleveren. Onze assistente bedacht alvast een niet-courante Chinese naam voor me: Pa Jiao. Kwaad Zomerblad

[terug naar beginpagina]
[terug naar overzicht columns China]