Toeteren verboden!

[De Pers, 3 juli 2008]

Ik heb een bekeuring gekregen, omdat ik toeterde. In Shanghai! Het Shanghaise verkeer is een jungle waar het recht van de sterkste geldt. Er is geen respect voor langzaam verkeer, men haalt links en rechts in, gaat rechts door rood en keert op de weg zonder waarschuwing. Voetgangers zijn vogelvrij. Een zebrapad heeft geen enkele betekenis, stoplichten evenmin. Je enige redding als voetganger is de massa. Als je met de massa oversteekt, dan overwint de macht van het getal.

Veel buitenlanders durven niet zelf te rijden in Shanghai. Het is een kwestie van veel laveren, goed kijken en de juiste dosering van geven en nemen, zonder zachtzinnig te zijn. Je moet wel doorduwen, anders kom je nergens. En oppassen voor vrachtwagens die onverhoeds van een bouwplaats denderen, voor bussen die luid toeterend komen aanscheuren, fietsers en brommers van de weg duwend.

De verkeerspolitie staat erbij en kijkt ernaar. In plaats van zo’n levensgevaarlijke buschauffeur uit de bus te sleuren en zijn rijbewijs af te nemen, zijn ze druk met papieren controleren en bonnen uitschrijven. Aan mij bijvoorbeeld. Ik wilde bij een rood stoplicht rechtsaf. Rechtsaf door rood mag hier (moet zelfs, anders houd je het verkeer op), maar ik werd geblokkeerd door een motorrijder, dus ik toeterde heel even om aan te geven dat ik erlangs wilde. De motorrijder ging netjes een stukje opzij, ik reed door, maar werd onmiddellijk gestopt door een agent die geagiteerd aangaf dat ik naar de kant moest.

Terwijl ik mijn Chinese rijbewijs zocht, trok hij het bonnenboekje. Ik kreeg een boete van 200 renminbi, 20 euro. Voor wat?, wilde ik weten. Zijn antwoord begreep ik niet, dus ik belde Ying, onze assistente, en gaf m’n mobiel aan de agent. ‘Je hebt getoeterd,’ legde Ying me uit. Ik schoot in de lach. Getoeterd? ‘Ja, je mag daar niet toeteren.’ Maar dat is toch waanzin? ‘Ja,’ zegt Ying, ‘maar waarom ben je ook gestopt voor die agent? Je had gewoon door moeten rijden!’

[terug naar beginpagina]
[terug naar overzicht columns China]