Kip zonder seksleven

[De Pers, 19 juni 2008]

In Shanghai hebben ze in veel Chinese eethuisjes geen Engelstalig menu. Wat te doen? Gewoon kijken wat ze aan de tafel naast je allemaal eten en dan aanwijzen wat je lekker lijkt. Dat doen Chinezen zelf namelijk ook, en zonder enige schroom. Zo is het ook heel normaal dat iemand in de supermarkt langdurig de inhoud van je winkelwagentje bestudeert. Even kijken wat die rare buitenlander allemaal koopt: tjonge, zie je ze denken, zoveel melk en yoghurt en brood, koude produkten, dat kan toch niet gezond zijn.

Een Chinese vriendin van me kijkt in het restaurant niet alleen naar wat er op de tafels om haar heen staat, ze gaat ook breeduit over de gerechten in discussie. Dat kan even duren. Als er iets is waar Chinezen graag over praten, dan is het eten. ‘Heb je al gegeten?,’ is in China de normale begroetingsvorm. Tot in de kleinste details bespreekt mijn vriendin het geserveerde eten van de buren, hoe zout, zoet, knapperig of juist glad, te lang of te kort gebakken, goed of slecht van kleur enzovoorts. Als ze het fijne erover gehoord heeft, kan ze gaan bestellen. De vis of krab wil ze altijd eerst zien. In het westen doe je zoiets soms in een chique restaurant, maar in China is het normaal om produkten eerst in verse staat te zien.

Is er wel een Engelstalige menukaart, dan betekent dat niet dat je achterover kunt leunen. Het Engels is vaak met het zakwoordenboek vertaald uit het Chinees, of achter de computer, met een vertaalmachine. Dan krijg je het gerecht ‘chicken with no sex life’, waarmee kuiken bedoeld wordt, of ‘the soil bean burns the beef’, zwarte bonen met gebakken rundvlees. Een hele mooie is ‘bean curd made by pock-marked woman’, oftewel roerbakken tofu in hete saus.

Soms bestellen we gewoon en laten ons verrassen. Onbestemde, exotische gerechten kunnen dan ter tafel verschijnen, zwarte reuzenslakken, geglazuurde kippenpoten, hele schildpad. Manlief knijpt dan dapper in zijn eetstokjes, tilt eens wat op en stopt wat in zijn mond. Ik kijk toe hoe het valt.

[terug naar beginpagina]
[terug naar overzicht columns China]