Stilte in Shanghai

[De Pers, 30 januari 2008]

Stilte over Shanghai. Er een dik pak sneeuw gevallen. Volgens het radionieuws de hevigste sneeuwval in de stad sinds 1984. Al een week lang hebben we sneeuw, natte sneeuw, hagel en regen door elkaar gehad. Elke ochtend was het een bende op straat, waar iedereen zich een weg zocht door de natte, vaalbruine smurrie. Maar nu is het stil en wit.
Het stadsbestuur heeft voor de wegen alarmfase ‘oranje’ afgekondigd, een trapje hoger sinds gisteren: toen was het nog ‘geel’. Schoolkinderen hebben gisteren al een brief meegekregen: de scholen sluiten, de stad wil chaos in de straten voorkomen. Ik kijk uit het raam: de straatjes in ons woonerf zijn nog maagdelijk wit. Zo dadelijk is het afgelopen: kinderen zullen joelend naar buiten rennen en nog grotere sneeuwpoppen maken dan gister namiddag, toen het met sneeuwen begon: echte poedersneeuw.
Voor veel mensen is er geen lol aan. Stadsoperatie ‘snowball’ is begonnen, er wordt geld en winterkledij ingezameld voor arme Shanghainezen die de winter door moeten zonder warmtebron behalve een kolenstoofje. Januari en februari zijn de koudste maanden in deze stad, waar de Jaguar naast de bakfiets rijdt, de dame met nertsbontjas langs de sloffende migrantenvrouw – gerafelde, gewatteerde jas, bijeengehouden door een touw – trippelt.
Intussen zit Ying, onze assistente, vast in Shanghai. De vluchten naar haar geboortestad Nanchang, zo’n zevenhonderd kilometer verderop, zijn geannuleerd. Trein- en buskaartjes zijn allang uitverkocht. Chinees Nieuwjaar nadert en honderdduizenden Chinezen maken hun jaarlijkse reis naar huis, in het binnenland. Wanhopig probeert Ying via internet een staanplaats te vinden in de trein, haar enige kans om haar ouders te zien: tien uur staan in een bomvolle trein.
Maar in Shanghai, waar alles handel is, zijn er ook mensen die kansen ruiken. Aan de rand van de stad maken boeren sneeuwpoppen in diverse maten die ze voor 15 renminbi (1, 50 euro) verkopen aan drukke stadsbewoners die graag goede sier maken met een echte sneeuwman voor de deur.

[terug naar beginpagina]
[terug naar overzicht columns China]