Mister Zhou

[De Pers, 2 januari 2008]

Om elf uur gaat de bel. Een bouwvakker van middelbare leeftijd staat voor de deur, broek met verfspatten, een verschoten jack, gympen. Mister Zhou? Als ik langs hem heen naar buiten kijk, zie ik een elektrische fiets die al een paar jaar meegaat.
Mister Zhou is gestuurd door Wendy, onze computerdokter. Mijn computer loopt voortdurend vast en de enige manier om hem weer aan de praat te krijgen, is de stekker eruit trekken en opnieuw opstarten. Dat gaat zo niet langer. Wendy komt uit Hong Kong en spreekt redelijk Engels. Als je haar belt, komt ze meestal nog dezelfde dag. Ze heeft altijd een jongeman bij zich die de finesses van het vak beheerst.
Wendy en de jongeman komen en gaan, maar de volgende dag heb ik weer hetzelfde probleem. Als ik haar opnieuw bel, zegt ze dat mijn harddrive doorgelicht moet worden. ‘Ik stuur mister Zhou wel om de computer op te halen.’
Meneer Zhou loopt mee naar binnen, de kamer in, waar hij de computerkast van alle bedradingen begint te ontdoen. Zou het de bedoeling zijn dat ik een taxi voor meneer Zhou regel? Ik bel Wendy. Mister Zhou is met de elektrische fiets, klopt dat? ‘Ja, hoor,’ zegt Wendy opgeruimd, ‘geen probleem. Hij bindt hem achterop. Don’t worry.’
Natuurlijk, in principe kan hier alles op de fiets. Onze tv werd op de fiets aan huis bezorgd, een ouwe ijskast werd per fiets opgehaald – een tweewieler, geen bakfiets – , volle gasflessen worden met de fiets afgeleverd evenals grote 20-liter flessen water. Maar een kwetsbare computerkast?
Heb ik een grote zak of zo?, onderbreekt meneer Zhou mijn gepieker. We proberen de computer in een plastic tas te wurmen. Dat lukt niet. Zhou pakt het anders aan. Computerkast onder de arm mee naar buiten. De plastic tas vouwt hij netjes op en legt hem op de bagagedrager. Daarbovenop de computer, twee spinnen erom heen en klaar! Meneer Zhou lacht om mijn bezorgde gezicht. Mei wenti! Geen probleem! En daar gaat hij, door de opengebroken straat met hobbels en kuilen.

[terug naar beginpagina]
[terug naar overzicht columns China]