De weg kwijt

[De Pers 7 december 2007]

Middenop de snelweg trapt de taxichauffeur op de rem en stopt. Hij pakt de kaart van het dashboard en begint haar te bestuderen. Paniekerig kijk ik door de achterruit. Daar stoomt de volgende vrachtwagen al op.
We moesten in een oud waterdorpje zijn, aan de rand van de verre buitenwijken.We namen eerst de metro tot de allerlaatste stop, voorbij het internationale vliegveld van Shanghai, een rit van vijftig minuten. Op de kaart leek het dan niet ver meer. Ying had de bestemming rood omcirkeld. Het was in de buurt van de A2-snelweg.
Na de metro sprongen we in een taxi. Ying zat voorin en liet de kaart aan de chauffeur zien. Die wierp er een vluchtige blik op en begon te rijden. Meteen werd duidelijk dat we een chauffeur hadden van het type Michael Schumacher. Een man van begin dertig die zijn zittende, eentonige bestaan opvijzelt door hem flink op zijn staart te trappen. Hij gaf gas, scheurde zestig meter vooruit, remde net op tijd achter een voorligger en zwenkte dan uit naar rechts of links, al naar gelang het gat dat-ie zag.
Het was een vierbaansweg. De rechterstrook lag half open, omgevallen rode pylonen scheidden het verkeer van de wegwerkers. Stadsbussen, minibusjes, vrachtwagens, taxi’s, scooters, motorrijders en driewielers, alles perste zich over deze weg naar talloze bestemmingen.
Onze chauffeur haalde in en miste op een haar na een motorrijder, maar bleef met groot enthousiasme gas geven. Gelukkig was het niet ver. Ying wees nog eens op de kaart naar de A2. Hier vlakbij! De chauffeur knikte en draaide even later de oprit van de snelweg op. O nee! Niet de A2 óp! Maar het was al te laat, met een noodgang dook hij tussen twee zwaarbeladen vrachtwagens. We bevonden ons op de drukste snelweg ter wereld: die van het Chinese achterland van de duizenden fabrieken naar de havens van Shanghai, een weg waar het vrachtverkeer nooit ophoudt, die dag en nacht dichtloopt met containers en opleggers vol bouwmaterialen, elektronica, schuimplastic, tuinmeubels, meloenen, kozijnen.
En hier is Schumacher de weg kwijt.

[terug naar beginpagina]
[terug naar overzicht columns China]