In Nederland

WELPJES
[De Stemming, L1, 25 mei 2014]

De welpjes Ama, Alex en Ari, door Gaia Zoo trots vernoemd naar de drie koningskinderen, leefden maar twee dagen. Toen waren ze verdwenen. Door vader, moeder of andere leeuwen opgevreten – niemand die het weet, sporen werden niet gevonden.
Zo gaat dat nou eenmaal in de natuur, reageerde de Kerkraadse dierentuin luchtig. ‘We hopen dat de moeder er iets van geleerd heeft.’

Even op een rij. Je bent een dierentuin en je hebt onverwacht – Gaia Zoo wist niet dat de leeuwin zwanger was – drie babyleeuwen in huis.
Je bezit ineens een toeristische trekker van jewelste – babydieren doen het altijd goed en bovendien: zoveel leeuwen zijn er niet meer op de wereld, dus de kassa zal rinkelen, welkome inkomsten voor zo’n geldslurpend bedrijf als een dierentuin.
Je vernoemt die welpjes vervolgens trots naar de kinderen van onze koning Willem-Alexander. En dan gaan ze dood en zeg je: nou ja, had de moeder maar beter moeten opletten.

Vreemd. Achterdocht steekt de kop op. Houdt men iets achter? Zijn er fouten gemaakt? Zou er soms iets anders gebeurd zijn? Als je zo’n geschenk in de schoot geworpen krijgt, ga je er toch professioneel en behoedzaam mee om, zou je denken.
Er is geen spoor van de welpjes teruggevonden. Met huid en haar opgevreten, zegt men, of probeert men een blamage te verhullen? Zijn de welpjes gestolen – 3 jonge leeuwen, tel uit je winst. In de canned hunting industrie bijvoorbeeld levert een leeuw snel 20.000 dollar op. Ingeblikt jagen is wereldwijd een tijdverdrijf voor gekken met geld geworden: je schiet in een klein, omheind gebied een wild dier dood: altijd prijs.
Over de hele wereld staan multimiljonairs te trappelen om een leeuw binnen te halen, voor in hun privé-dierentuin. Voor Oost-Europese of Aziatische maffia is het vast een koud kunstje om drie welpjes weg te halen uit Kerkrade.
Zoveel potentiele klanten. Zou er bij Gaia Zoo geen bel zijn gaan rinkelen? Jongens, waarom zouden we die drie welpjes houden? De moederleeuw is nog jong en kan zo opnieuw zwanger worden. Wat een meevaller zou dat zijn op de jaarbegroting. Wie zouden we eens bellen? Een Russische oligarch, een oliesjeik, een Chinese partijbaas, een Indiase IT-goeroe?
Op de burelen van Gaia Zoo zat men met verhitte hoofden bij elkaar. Konden ze dat wel maken, net nu ze de welpjes Ama, Alex en Ari gedoopt hadden?
Chef dierenverzorging nam kalm het woord. ‘Het is heel eenvoudig, we zeggen gewoon dat de welpjes verdwenen zijn, dat dat zo gaat in de natuur.’
Toen ging de telefoon. Minister Frans Timmermans aan de lijn. ‘We hebben een akkefietje met de Saoedi’s. Ze willen onze handel boycotten vanwege Wilders met zijn sticker. Het is een noodgeval. Jongens, geef mich die jong katjes. Dan kan ik de schade nog beperken. En wie weet gaan ze Roda wel sponsoren.’
Helaas, in het vliegtuig op weg naar Riyad heeft een Chinese purser die dacht dat het om zwerfkatten ging er een stoofpotje van gemaakt.

[luister hier naar radiouitzending De Stemming van 25 mei 2014]

Je kunt niet reageren.