In Nederland

LIMBO LEAKS
[De Stemming, L1, 16 februari 2014]

Goed nieuws gisteren: Dagblad De Limburger wordt mogelijk alsnog verkocht aan de Belgische uitgever Concentra, een familiebedrijf met een lange ervaring in het uitgeven van kranten. Eerder had Mecom, de eigenaar van De Limburger, de stekker uit de onderhandelingen met Concentra getrokken. De Britse aasgieren vonden de prijs te laag. Ze wilden van het Limburgse krantenbedrijf af, simpelweg omdat ze het eigenlijk nooit hadden willen hebben – te weinig vlees op de botten voor de aandeelhouders. Het Britse plan was de boel leegzuigen, zoveel mogelijk mensen ontslaan en dan alsnog het karkas met winst doorverkopen.

Maar ze hadden buiten het personeel, het management en de lezers van De Limburger gerekend. Die tekenden massaal protest aan – een protest dat, volgens hoofdredacteur Huub Paulissen gisteren in zijn krant, cruciaal is geweest voor de nieuwe onderhandelingen met uitgeverij Concentra. ‘Postzakken vol brieven kwamen binnen,’ zei Paulissen. ‘Voor Concentra was die publiekssteun een bewijs hoe goed de krant in de samenleving staat.’

Hopelijk gaat het allemaal door en breken er nieuwe tijden aan voor de enige Limburgse krant die nog over is. Zo moet De Limburger ervoor zorgen dat ze de jonge mee-lezers binnenboord houdt – die middelbare scholieren die thuis De Limburger elke dag zien en voor wie die krant een vertrouwd object in huis is. Die lezers behoud je alleen als je digitaal aan de bak gaat, en snel.

Tegelijk zul je moeten inzetten op een verhoging van de kwaliteit. Dat betekent vooral: tijd geven aan journalisten om iets goed uit te zoeken. Alleen als je journalisten tijd geeft, krijg je artikelen die ertoe doen, die de waakhondfunctie van de krant levend houden.

Veel Limburgers zijn verknocht aan hun krant, zo is gebleken. Honoreer dat. Kom met meer achtergrondverhalen en verhalende journalistiek. Laat zien wat je in huis hebt door journalisten nadrukkelijker te profileren. Hee, een stuk van Peter, Paul of Judith – dat moet ik lezen. Hoge verwachtingen scheppen hoge resultaten. Maak een bijlage met kunst, literatuur en wetenschap waarin niet alleen gesignaleerd wordt, maar waar ook plaats is voor kritische geluiden en discussie.

Neem je lezer zo serieus mogelijk, onderschat hem niet, acht hem hoog.

Open een Grand Cafe De Limburger en nodig daar wekelijks prominente en leuke gasten uit en vooral veel jonge mensen, doe iets met het formidabele aantal studenten in Maastricht. Gooi de ramen open en maak het ook eens internationaal – wat vinden buitenlandse studenten van Maastricht, van Limburg, van Nederland? Kunnen we daar iets van opsteken?

Tenslotte, en dit ligt geweldig voor de hand en zal samen met L1 moeten gebeuren: open Limbo leaks – speciaal voor het lekken van Limburgse misstanden. Desnoods met geld uit de pot voor regionale media die de provincie heeft klaarstaan. Met Limbo leaks in place zal elke bestuurder zich realiseren dat dubieuze praktijken op een dag gelekt kunnen worden. Mooi om te bedenken, zo vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen.

[luister hier naar radiouitzending De Stemming van 16 februari 2014]

Je kunt niet reageren.