In Nederland

DIENSTPLICHT
[De Stemming, L1-radio, 26 januari 2014]

Een tijdje geleden hoorde ik op de radio dat de dienstplicht niet is afgeschaft maar tot nader order opgeschort. Dat wil zeggen dat de dienstplicht officieel nog bestaat, maar dat er op dit moment geen opkomstplicht is.

Ik vond dit een interessant bericht, al wist ik niet precies waarom. Het moest even bezinken. Deze week begon het te borrelen toen ik in NRC Handelsblad een verslag las van het uitgaansgeweld in Arnhem, een van de vijf steden in Nederland waar ze er het meest op los slaan.

De verslaggever dook een avondje het nachtleven in en vroeg jongeren wat ze zoal meemaakten tijdens het stappen. Slaan, duwen en trekken, zeiden ze. Soms een steekpartij of mensen die elkaar bewerken met glas. Er was een jongen die elke zaterdag ruzie had. Waarom? Nou, legde hij uit, iemand loopt tegen je op. Of je haar zit niet goed, of je hebt buikpijn.

Volgens de Arnhemse politiechef is uitgaan zonder geweldsincidenten een utopie. En een Amsterdamse wetenschapper die onderzoek doet naar uitgaansgeweld stelde dat uitgaan voor sommige jongeren ‘een soort morele vakantie’ is.

Toen schoot het me te binnen: als de dienstplicht is opgeschort kan hij dus elk moment uit de kast gehaald worden.

In de dagen die volgden was geweld tegen spoorwegpersoneel, geweld van voetbalsupporters en geweld tegen hulpverleners in het nieuws. In het journaal legde een sociaal werker uit hoe het zit met jongeren die ambulancepersoneel aanvallen: ze realiseren zich helemaal niet wat ze aan het doen zijn, het is niet tegen de persoon in kwestie gericht.

Het is gewoon even … morele vakantie.

De jongens – want het zijn voornamelijk jongens, al kunnen meisjes er ook wat van – zijn het zat om dag in dag uit in de pas te lopen, in een keurslijf te zitten, sociaal en moreel wenselijk gedrag te vertonen.
Ze willen eens tekeer kunnen gaan, met wapens zwaaien, granaten gooien, een mitrailleur leegknallen.
Kijk tijdens oud- op nieuw naar groepjes jongens die met vuurwerk bezig zijn en je ziet het genot in de ogen.

Helaas wordt de morele vakantie meestal ten koste van anderen gevierd.

En de minister van Defensie hoeft maar ja te knikken en de dienstplicht kan weer beginnen!
Graag een competitieve dienstplicht met alles erop en eraan, uniformen met glimmende knopen en sterren, hoofddeksels naar rang, medailles, zwaarden en de nieuwste automatische wapens. Maar ook tijgeren, dagenlang door de ijzige modder ploeteren, je eigen onderkomen bouwen en eten wat je vindt in het bos.

De nieuwe dienstplicht van, zeg, negen maanden wordt in tweeën gesplitst: het ene deel militair, het andere maatschappelijk. In het maatschappelijke deel moeten jongeren assistentie verlenen bij hulpverleners, mee met de brandweer, mee in de ambulance, rotzooi opruimen na een uitgaansnacht, glas wegvegen, kots wegspuiten.

Wie bezwaren heeft tegen het militaire deel mag de hele periode maatschappelijk invullen. Het wordt een gap-year 2.0 en in een moeite door is meteen het grootste deel van de participatiewet ingevuld. Dan hoeft die 59-jarige werkloze die in de bijstand zit in elk geval geen papier te prikken.

[luister hier naar radiouitzending De Stemming van 26 januari 2014]

Je kunt niet reageren.