Het Badhuis

[© foto Yilan Yuen]

Ik moest echt een keer mee naar hét badhuis, zei een vriendin. Geen achenebbesj buurtbad voor Chinezen die thuis geen douche hebben, nee, een Chinees luxe badhuis van een paar verdiepingen.

Het is een drukke vrijdagavond. De parkeerplaats achter het badhuis staat mudvol. Een paar luxe auto’s, ik zie een Jaguar, een Porsche Cayenne, een Maserati, zijn brutaal tegen de trappen van de entree aan geparkeerd.

Binnen checken we in door onze schoenen af te geven. We krijgen er een paar badslippers en een plastic armbandje met een nummer voor terug. Alle ‘aankopen’ worden op je armbandnummer gezet. Op naar de kleedruimte, waar we ons verkleden in het (verplichte) tropische pakje: een bermuda en shirt in Hawaii-print.

Wat willen we? Eerst maar even een kleine wandeling over het zachte tapijt, trap op, trap af, vijf verdiepingen met vrolijke Hawaii-Chinezen in het bad, de sauna, de massage- en schoonheidssalon (body-scrub, oorsmeer-verwijdering, DNA herstel-behandeling), bij de kapper, in het restaurant of anders in een van de mahjong-, pool- of ping-pongkamers of in de grote theaterzaal.

We gaan in een stoel liggen in de theaterzaal. Die bevat zo’n honderd ligstoelen, opgesteld rondom een podium. Mannen en vrouwen liggen onderuit en krijgen een voet- of hoofdmassage, worden gemani- dan wel gepedicuurd of krijgen een oorwassing. Onderwijl nipt men aan de thee of de wijn en eet dim sum.

We nemen een voetmassage van een uur en zijn precies op tijd voor de show. Terwijl de masseur knijpt en duwt, klinkt het aanvangs-ta-ta-ta-ta! uit de speakers en een paar seconden later springen twee jongleurs tevoorschijn: porceleinen schotels gaan de lucht in. Dan volgen Chinese meisjes die hun elastieken ledematen in onmogelijke posities vouwen, Russische danseressen die de Moulin Rouge imiteren, een grappenmaker die we niet kunnen verstaan en een Chinese smartlappenzanger. Ik kijk om me heen. Verschillende dikke mannen, aandoenlijk ontwapenend in hun Hawaii-pakje, zijn in diepe slaap verzonken.

Je kunt niet reageren.