Tijd voor een nieuw geluid

De Limburger, 26 maart 2021

Laat ik een duit in het zakje doen van de migratiediscussie, ontstaan door een opiniestuk van Sjors van Beek, journalist van De Limburger. Hij stelt dat je niet vrijuit over migratie kan praten zonder meteen als aanhanger van extreemrechts te worden weggezet. De meeste media, zegt hij, hebben een ‘blinde vlek’ voor het onderwerp.

Ik weet niet op welke media Van Beek doelt maar ik zie het onderwerp voortdurend op allerlei manieren voorbijkomen. En anders zorgt Geert Wilders er wel voor: tijdens de verkiezingen zette hij het prominent op de agenda. Helaas niet op de manier die Van Beek zegt voor te staan: kritisch, beleefd, zonder ordinair gescheld. Wilders doet langzamerhand niet anders dan schelden. Het is zijn strategie: met zijn steeds extremere uitspraken over moslims plaatst hij zichzelf buiten de samenleving. Constructief meedenken over hoe je Nederland toekomst geeft, daar heeft hij helemaal geen zin in. Hij wil proteststemmen en hij heeft ze gekregen.

Maar wat leveren al die stemmen de kiezers op? Het is tamelijk tragisch dat zoveel mensen in Limburg hun hoop vestigen op een partij die vooral tégen is, die met zo weinig alternatieven komt. Want daar gaat het uiteindelijk om, in het migratiedebat: hoe dan? Rutte, even handig als gewiekst, zegt telkens dat hij het aantal migranten naar Nederland naar ‘nul’ wil. Hij doelt daarmee op vluchtelingen die vanuit Turkije naar Nederland komen, op asielzoekers.

Door telkens ‘nul’ te roepen leidt hij de aandacht af van de omvangrijke migratie waar het in Nederland werkelijk om gaat: die uit EU. In 2019 groeide Nederland door migratie met 114.000 mensen, bijna evenveel als de bevolking van Maastricht. Daarvan kwam bijna de helft uit Europa. Achttien procent kwam uit Azië, vooral uit India en China. Zes procent kreeg asiel (cijfers CBS).

Kort gezegd: het overgrote deel van de migranten komt hierheen om te werken of te studeren. Waarom komen ze hierheen? Omdat het Nederlandse bedrijfsleven schreeuwt om personeel, laaggeschoold (vleesfabrieken, distributiecentra, kassen), praktisch en medisch geschoold (vakmensen in de bouw en gezondheidszorg), kenniswerkers (techniek, ict, universiteiten, academische ziekenhuizen). Migranten zijn, met andere woorden, deel van de nieuwe samenleving, en zullen dat in de toekomst ook blijven.

Tenzij je andere oplossingen bedenkt. Een Nexit? De luiken dicht van dit piepkleine landje en hopen dat het goed afloopt? Ik geef Van Beek gelijk als hij zegt dat er goed over nagedacht moet worden, dat over dit onderwerp een veel breder debat nodig is. Hoe huisvesten we iedereen? Hoe houden we de steden, de natuur, leefbaar?

Met de laatste verkiezingen is duidelijk geworden dat het gros van de van oudsher linkse kiezers definitief naar de protestpartijen is vertrokken. Zoals de voorvrouw van de BoerBurgerBeweging zei: vroeger stemden de armen links en de rijken rechts en nu is het andersom. Er moet op links dus eindelijk een antwoord komen op de zorgen van die nieuwrechtse stemmers, die sociaaleconomisch links zijn. Hef de linkse partijen op en begin een nieuwe, grote partij, zei Job Cohen, oud-partijleider van de PvdA. En pak migratie eindelijk ook eens anders aan, zei hij erbij. Want waar komen veel nieuwkomers terecht? Niet in de lommerrijke stadsbuurten, wel in de drukke buitenwijken, waar bewoners zich vreemde in eigen land voelen.

Kom met oplossingen dus. Zoals: gemixte nieuwbouw, woningen voor arm en rijk, jong en oud, autochtoon en nieuwkomer door elkaar, voor winkel én woning én galerie én werkplaats. Blaas eens een nieuw vuur aan, draai eens een nieuwe plaat. Het verongelijkte deuntje ‘ik ben boos en zeg waar het op staat’ is in Limburg grijsgedraaid.

 

Je kunt niet reageren.