Wanneer hoor je bij de elite?

De Limburger, 26 februari 2021

Ik wil het graag eens met u over de elite hebben. En misschien kunt u mij helpen. Wie hoort er tegenwoordig toe? Geld lijkt niet echt het criterium. In entertainment, (sociale) media en sport verdienen mensen sloten geld, maar ze lijken niet tot de elite gerekend te worden. DJ’s, influencers, topvoetballers: ze zijn goed voor miljoenen. Een influencer als Nikkie de Jager krijgt voor een post op Instagram 13.500 euro. Eén post.

Maar ook in de ‘lagere’ regionen van entertainment en media wordt soms goed geboerd, de jongens van Veronica Inside bijvoorbeeld verdienen elk jaarlijks een half miljoen met hun voetbalpraatjes. Nou is het natuurlijk zo dat de meesten in die sectoren zich als zzp’er een slag in de rondte werken voor een habbekrats. Het grote geld gaat naar een kleine minderheid aan de top, een eh, elite?

Vroeger was het duidelijk: de elite, dat waren de gestudeerden met de banen die goed verdienden. Maar een academische opleiding lijkt ook geen criterium meer. Neem de Rotterdamse dansschoolhouder en Viruswaarheid-voorman Willem Engel (what’s in a name: hij brengt verlossing aan de man), die eerder in zijn leven promovendus in de biofarmacie was. Hij ging een toekomst in geneesmiddelen tegemoet, maar maakte een ommezwaai.

Engel zegt nu ‘het volk’ te vertegenwoordigen. Op sociale media plaatste hij de machtige ‘hogepriester-virologen’ en ‘halfgoden-ministers’ tegenover het machteloze ‘volk’. Hij wil de Tweede Kamer afschaffen en het volk zichzelf laten regeren via referenda. Ook de artsen, economen en andere wetenschappers van Herstel.nl lijken me geen elite. Als je je als hoogopgeleide tegen de zittende macht keert, val je af.

Is politieke macht dan het criterium? De regering Rutte zit nu tien jaar in het zadel, tienduizenden mensen zijn vermorzeld door Ruttiaans beleid dat erop gericht was gewone burgers na te jagen als oplichters. Rutte is de manager die het land leidt als een bedrijf, de markt zegeviert en inmiddels leven 1 op 9 kinderen in armoede. Gek genoeg staat Rutte weer vrolijk hoog in de peilingen. De regering-Rutte wordt kennelijk niet gevoeld als elitair.

Wie dan? Politici in VVD en CDA wijzen graag minachtend naar de kunsten: daar zitten de elitairen, de mensen die het zich blijkbaar kunnen veroorloven om bezig te zijn met onproductief hobbyisme. Halbe Zijlstra mocht als staatssecretaris in Rutte-I het mes erin zetten. Met de woorden ‘ik heb niets met kunstbeleid te schaften’ sneed de VVD’er een derde van het kunstbudget weg.

In Rutte-III mocht VVD-minister van Economie Eric Wiebes in het programma Zomergasten het nog eens fijntjes onderstrepen: iedereen mag zijn hobby uitoefenen, zei hij over de kunsten, ‘de ene hobby is niet beter dan de andere’, maar de overheid heeft er geen rol in. Wel is Rutte er als de kippen bij als een Nederlandse musicus of kunstenaar naam heeft gemaakt in het buitenland. Dan vliegt hij naar New York (Jaap van Zweden werd dirigent van de New York Philharmonic) en roept: wat een gaaf land!

Ik geef les aan een kunstopleiding in Maastricht die internationale studenten opleidt tot kritische, vrije denkers. Ze stoppen al hun energie in het maken van visuele, muzikale, theatrale projecten die een andere, nieuwe blik werpen op complexe maatschappelijke problemen. Het zijn gepassioneerde jonge mensen die niets liever willen dan een bijdrage leveren aan een betere wereld. Elite? Degenen met de grootste ambities komen uit landen als Roemenië, Griekenland, Litouwen en Polen, studenten met bijbaantjes, zonder rijke ouders. Jongeren die straks, voor een habbekrats, de wereld iets rijker willen maken, van geest. Misschien heeft u een idee wie de elite is?

 

 

Je kunt niet reageren.