Öffnungsdiskussionsorgien

De Limburger, 1 mei 2020

Dit, waar we nu inzitten, gaat twee jaar duren. Daar bereid ik me op voor. Dan is hopelijk het vaccin uitgerold. De discussies over het openen van Nederland, over het verregaand versoepelen van de maatregelen – ik vrees dat we onszelf voor de gek houden. Ik vrees dat het nog een tijd heel moeilijk blijft voor de duizenden ondernemers, zzp’ers, kunstenaars, schrijvers, filmmakers, fotografen, muzikanten.

Ik zou graag willen meeroepen: gooi de boel in godsnaam open! En premier Rutte zou niks liever doen: zijn aanhang hijgt als jakhalzen in zijn nek. Maar de premier is opmerkelijk voorzichtig. Ik vermoed dat dat mede komt door één vrouw: Angela Merkel. Toen de premier na zijn laatste toespraak aangaf dat hij een uur met Frau Merkel aan de telefoon had gehangen, was ik opgelucht: godzijdank, hij praat met een leider die zich niet gek laat maken.

Want Merkel is voor een uiterst behoedzame aanpak: ‘als we te snel gaan, dan is alles voor niets ­geweest.’ Vorige week raakte ze geïrriteerd door doldwaze en soms beschamende discussies over het versoepelen van de maatregelen. Die hebben we hier ook. Mensen die oproepen tot opstand tegen de lockdown. Die menen dat iedereen fijn doorkan met zijn oude leven als je alle 70-plussers maar opsluit. Die niet begrijpen dat de sterfte onder alle leeftijden omhooggaat als we weer gewoon gaan forenzen en op café en restaurant gaan. Die niet weten dat de meeste patiënten die nu op de IC liggen geen tachtigers zijn, maar mensen tussen de 60 en 65 jaar. Die praten over ouderen als over een belemmering, als overtollige hinder.

Angela Merkel werd kwaad en sprak van Öffnungsdiskussionsorgien. Haar directe adviseur, Christian Drosten, waarschuwt voor een tweede golf van corona-infecties. Drosten is een ervaren corona-viroloog en een van de ontdekkers van het SARS-virus. Hij is bang dat er een vals gevoel van veiligheid ontstaat doordat de cijfers de goede kant op gaan. Maar de verspreiding gaat ongemerkt verder en als het oude leven te snel hervat wordt, kan er een exponentiele stijging ontstaan. Dan wordt de sociale en economische schade nog groter.

Alsof dit allemaal nog niet genoeg is, waarschuwen virologen alvast voor een volgende pandemie. Wilde dieren hebben weinig leefruimte meer. We houden te veel fokdieren op een te klein oppervlak, in dichtbevolkt gebied. We kunnen wel naar China wijzen, waar de SARS-virussen vandaan komen, maar Q-koorts en vogelgriep kwamen uit Nederland zelf.

Onderzoeksplatform Follow The Money dook naar aanleiding van de coronacrisis in de relatie tussen geiten, Q-koorts en corona. In Noord-Brabant en Noord-Limburg ligt het aantal longontstekingen al acht jaar 50 tot 60 procent boven het landelijk gemiddelde, schetst FTM. Een significant deel daarvan komt voor rekening van geitenhouderijen.

Maar het Rijk laat het aan de provincies over om de omvang van die sector te beheersen. Ondanks provinciale uitbreidingsverboden groeide de geitenstapel van 533.00 in 2017 naar 614.00 in 2019. De cocktail van een hoge bevolkingsdichtheid, industrie, transport én intensieve veehouderij maakt de gebieden extra bevattelijk voor een virusziekte als corona.

En nu zitten er ook nog besmette nertsen. De twee fokkerijen in Noord-Brabant waar het virus is aangetroffen hebben respectievelijk 7500 en 13.000 dieren. Nergens in Europa is een land zo dichtbevolkt met mensen en dieren als Nederland. Laat daar de discussie-orgie dus over gaan: waar willen we in Nederland naar toe met de beestenhouderij? Als er één moment is om daarover knopen door te hakken, om veranderingen door te voeren, dan is het nu. Dat is geen politieke keuze meer, dat is zelfbehoud.

 

 

Je kunt niet reageren.