Tihange: follow the money

De Limburger, 22 juni 2017

 

Moet de kerncentrale van Tihange snel dicht? Duizenden mensen zullen er zondag voor in het geweer komen. Ze willen dat in ieder geval Tihange 2 zo snel mogelijk uit dienst wordt genomen. Dat is een van de oudste atoomcentrales ter wereld, met in het hart – een huizenhoog stalen reactorvat – een oplopende hoeveelheid haarscheurtjes die de veiligheid in de Euregio bedreigt.

Ach, dat gevaar valt wel mee, was tot voor kort het algemene gevoel. De kans op een ramp in het stadje Huy, amper vijftig kilometer ten zuiden van Maastricht, is toch klein? De Belgische nucleaire waakhond FANC laat goed controleren of de scheurtjes niet groter worden, en zolang daar geen bewijs voor is, is er niets aan de hand. Vertrouw de autoriteiten, zij zijn de deskundigen.

Maar als het om kernenergie gaat, kun je als burger niet kritisch genoeg zijn – zeker na de aardbeving van maart 2011 in Japan, waardoor een vloedgolf de atoomcentrales bij Fukushima onder water zette. Het noodplan leek netjes te werken: de centrales werden na de aardschok automatisch stilgelegd. Maar het ingestroomde water had de noodgeneratoren in de kelder onklaar gemaakt, waardoor de stilgelegde reactorvaten niet gekoeld konden worden. Het resulteerde in ijzingwekkende explosies en meltdowns, met als gevolg dat meer dan 150.000 mensen geëvacueerd moesten worden en dat de hele regio een nucleair vervuilde no go area werd.

Japanners staan bekend om precisie en discipline – en nu bleek dat de Japanse overheid, de Japanse kernenergiewaakhond en het energiebedrijf Tepco stuk voor stuk jammerlijk hadden gefaald. Niemand had rekening willen houden met een scenario waarin een vloedgolf over de dijk spoelde – ja, er was weleens studie naar gedaan, maar de autoriteiten vonden het niet nodig extra veiligheidsmaatregelen te nemen. Die zouden 25 miljoen euro kosten en ach, hoe groot was die kans nou?

Het werd een onvoorstelbare humanitaire, economische en ecologische ramp. De schade wordt door het Japanse Reconstructie Agentschap inmiddels geschat op 200 miljard euro, een van de duurste rampen ooit. De les voor de Euregio? Neem geruststellende verklaringen over Tihange niet voor lief. Zowel België als Frankrijk hebben er financieel belang bij dat Tihange 2 zo lang mogelijk open blijft – samen met Doel 3, een soortgelijke oude-scheurtjes-centrale bij Antwerpen.

Tihange 2 werd in 1975 geopend en zou dertig jaar dienst doen. Dat wordt nu opgerekt tot 2023. Dit levert de Belgische staatskas honderden miljoenen aan extra ‘nucleaire tax’ op. Maar vooral de Fransen varen er wel bij. Aangezien de installaties feitelijk al afgeschreven zijn, strijkt de Franse eigenaar van de centrales, Engie (de nieuwe naam voor semi-staatsbedrijf Gaz de France Suez), elk jaar een fraaie extra winst op.

Tot het een keer onverhoopt toch fout gaat met die ongrijpbare haarscheurtjes. Dan draait de overheid, en daarmee wij als belastingbetalers, op voor de rampzalige megakosten – zie het Fukushima-dossier. De SP heeft nu de pensioenfondsen opgeroepen om hun beleggingen weg te halen bij Engie, en dan met name het ABP, de grootste Engie-belegger. Onze Duitse buren zijn ons alweer voor: het pensioenfonds van deelstaat Noordrijn-Westfalen verkocht vorige week zijn aandelen in Engie.

Bovendien hebben de buren – die voor ons in Limburg de regie namen in het atoomprotest – de Belgen onlangs een pragmatisch voorstel gedaan: sluit de oudste centrales Tihange 2 en Doel 3 nog voor 2020 en neem een al geplande extra stroomverbinding tussen Duitsland en België eerder in gebruik. Zodat het licht bij de Belgen niet hoeft te doven. Dat kunnen we met voldoende pressie van ons allen in de Euregio toch schaffen!

 

Je kunt niet reageren.