Archief voor januari 26, 2012

God van de Rijkdom

Vierde dag van het Chinese nieuwe jaar. Avond van een miljoen rotjes. Het begint om een uur of acht en zwelt langzaam aan. Een hoop mensen vinden het verschrikkelijk, al dat lawaai. Mij blijft ‘t fascineren (als je maar binnen zit), de omvang van het kabaal dat op oorlogsgeweld lijkt. Een hele stad in rook en vuur, zwaveldampen, lichtflitsen, gillende en fluitende objecten, en dat urenlang, op aanhoudende sterkte…

Onze buren doen enthousiast mee. Eerst de achterburen met een duizendklapper. Tatatatatattattatatatta…. ! Ik kijk uit het raam. Grootmoeder blijft in de deuropening staan, met een deken om, terwijl haar man en kleinzoon met hun vuisten in de jaszak naar de kronkelende, vuurspugende slang op de grond turen. Aansluitend de rechterburen met gillende keukenmeiden, dan de linkerburen met een tros rotjes….

Xiaohei, onze hond, komt dichterbij ons liggen.

Overal afweergeschut. Tatatattatatta…

Een belegerde stad.

Tegen elven, het begint wat te luwen, probeer ik Xiaohei uit te laten, maar na drie stappen, keert ze om. Ze hoeft niet eens te plassen. Ik trek nog even aan de lijn, kom kom, even een plasje. Maar ze zet zich schrap, wilskrachtig en koppig: no way!

Niet voor mensen met een oorlogstrauma, Chinees Nieuwjaar. Op oudejaarsavond begint het – oorverdovend geknal (werkelijk Jan en alleman komt naar buiten om vuurwerk af te steken), maar het heeft nog iets esthetisch, want je kijkt naar de lucht en overal spatten sterren uiteen, de hemel is een regen van rood, goud, wit, blauw…

Op de vierde dag is het keihard knallen, op de straat, tegen muren. En gillen over de grond. Als de boze geesten op oudejaarsavond zijn weggejaagd, moet op de vierde dag de aandacht worden getrokken van de goede, speciaal de God van de Rijkdom: Hee Hallo!! Hier!! Hier zijn we!! Kom binnen!! Het begint vroeg in de avond, want als je vroeg knalt, ben je een van de eersten die Hem binnenhaalt.

Na de vierde dag blijft het onrustig: winkels, eettentjes en bedrijfjes gaan weer langzaamaan open, en op de openingsdag moet er even flink geknald worden – met een luid gebed wordt een veelbelovend nieuw jaar afgedwongen.

Reageer